Nytårsforsætter vs. intentioner – hvad er forskellen?

Strala Yoga Workshop – billede lånt af Christine Bonde

Kære mørke, uforudsigelige og ubarmhjertige januar. Så mødes vi igen. Endnu et år er gået og for mange er det nye år lig med nye begyndelser, et friskt sind og fornyet energi. Vi når lige at stoppe op midt i fyrværkeriets skær, klinke champagneglassene mod hinanden og tænke – hvad så nu?

Mange skriver nytårsforsætter, men jeg har ikke rigtig dyrket det de sidste mange år – nok mest fordi jeg ved, at jeg har svært ved at efterleve et bestemt regelsæt med løftede pegefingre i længere tid ad gangen. Til gengæld fungerer det rigtig godt for mig at tune ind løbende i dagligdagens trummerum for at mærke efter, hvad jeg har brug for mere eller mindre af. Jeg vil derfor i 2019 prøve at fokusere mere på at sætte månedlige intentioner end nytårsforsætter. Men hvad er forskellen egentlig?

Et forsæt er baseret på en beslutning om at handle eller leve på en bestemt måde, hvor en intention er formålet eller hensigten med din handling.

Nytårsforsætter lægger op til, at du skal efterleve bestemte handlinger for at indfri dine ønsker eller forsæt. Netop derfor kan de være svære at opretholde og nemt efterlade dig med en konstant følelse af dårlig samvittighed, utilstrækkelighed og tunge skuldre med skyld. Med intentioner derimod skaber du blidere rammer for dig selv. En intention medfører ikke negative konsekvenser, straf eller skyldfølelse, hvis ikke du efterlever dem. Hvorfor? Fordi det er intentioner du har sat for dig selv. De skal ikke leve op til bestemte regler og rammer. De skal plante små, nærende frø i dine tanker og blidt skubbe dig i retningen af at blive en bedre udgave af hele dig selv. Her mener jeg ikke kun dit hylster, men også dit indre, for det er her kærligheden bor. Når du har det godt og mærker lykkebobler i maven, smitter det nemlig også af på din familie, dine venner og kollegaer. 

Sådan kommer du i gang

Du kan sætte intentioner lige når du har lyst – og lige så mange, såvel som få, du vil. Hver uge, hver måned eller hvert år. Du behøver hverken at vente eller at skynde dig. Men prøv at mærke efter inde i dig selv og se, hvad der fungerer for dig.

Er det svært at komme i gang? Så prøv følgende:

  • Sæt dig et roligt, uforstyrret sted med en god kop te og rolig musik i baggrunden.
  • Giv dig selv lov til at tænke og reflektere inden du går i gang. Måske du også nedfælder de tanker, der fylder lige nu? Husk, at alt er tilladt!
  • Vær realistisk og specifik, så bliver det nemmere at arbejde naturligt ind i hverdagen.
  • Tænk indefra og ud – prøv at fokusere mere på intentioner, der opper dit indre velbefindende frem for ydre look.
  • Vær kreativ med farver, illustrationer, dans eller hvordan du nu bedst udtrykker dig selv. Find dit indre barn frem og lad kreativiteten få frit løb.

Jeg udtrykker mig bedst med ord og bruger selv Atelier Aarhus’ 2019 kalender, da den både samler mine daglige to do’s og mine intentioner for hver måned. Det fungerer rigtig godt for mig!

På årets første dag delte jeg mine personlige intentioner for 2019, som du kan læse om lige her. Lad mig endelig høre, hvad dine intentioner for det nye år er?

Skriv en kommentar

3 Kommentarer